Вие сте тук

Великобритания няма да увеличи нивото на антитерористична тревога заради стрелбата пред парламента

четвъртък, 23 Март, 2017 - 10:14

Британското правителство няма да увеличи нивото на антитерористична тревога след смъртоносните атаки в Лондон, отнели живота на трима души, предадоха световните агенции. Това съобщи британският премиер Тереза Мей, цитирана от БТА.

Нивото на терористична заплаха ще си остане „сериозно“ както досега. Това е втората най-високата степен на тревога, която означава, че вероятността от терористичен акт е голяма.

Мей съобщи това след заседание на правителствения кризисен комитет „Кобра“, състояло се тази вечер.

Великобритания запази това ниво на тревогата от повече от две години. В страната има пет степенна скала на отчитане на терористичната заплаха.

„Ние всички ще продължим напред заедно, няма да се подадем на терора и няма да позволим на гласовете на омразата и на злото да ни разединят“, каза Мей. Тя нарече нападенията от днес „отвратителна и извратена терористична атака“.

Четири са жертвите на терористичното нападение в Лондон, сред тях е и застреляният от полицията нападател. Това съобщи началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули. Той допълни, че 29 души остават в болница, като състоянието на седем от ранените е критично, предаде БНР.

Роули потвърди информацията за полицейския обиск в апартамент в Бирмингам. Разследващите смятат, че от там е наета колата, марка „Хюндай“, с която нападателят прегази десетки хора на моста „Уестминстър“. Колата е наета от клон на компанията „Ентърпрайс“ миналия четвъртък.

Полицаи и детективи работиха през цялата нощ и за това време претърсиха шест адреса и извършиха седем ареста. Операциите в Бирмингам и други части на страната продължават.

Засега властите смятат, че нападателят е действал сам и е бил „вдъхновен от международния тероризъм“, но отказват да съобщят самоличността докато тече разследването. Полицията няма данни за други заплахи за обществената сигурност, подчерта Роули. 

Голяма част от зоната около парламента остава напълно отцепена. Британските власти съобщиха, че разглеждат „случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното“.

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане „сериозно“, което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последните повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи. Властите посъветваха пътуващите тази сутрин да избягват района на Уестминстър, тъй като той ще остане блокиран.

Пострадалите при нападението са 40 души, сред тях има трима полицаи и трима френски ученици. Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани, съобщи за „Хоризонт“ посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той.

Премиерът потвърди, че утре парламентът ще работи както обичайно. Мей благодари на службите за сигурност за действията им днес.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.