Вие сте тук

Новини

Започва Белгийското председателство на ЕС

вторник, 2 Януари, 2024 - 22:41

 

От 1 януари до 30 юни 2024,Белгия ще председателства Съвета на ЕС. По време на своето председателство ролята му ще бъде да координира дейността на Съвета и да насърчава сътрудничеството между държавите членки. Всичко това ще се проведе под мотото на председателството „Защита, укрепване и подготовка“ ("Protect, Strengthen and Prepare".)

Европейската комисия публикува първия списък на Съюза на критично важните лекарства

вторник, 12 Декември, 2023 - 23:06

Европейската комисия, заедно с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и ръководителите на агенциите по лекарствата на държавите членки, публикува първия списък на Съюза на критично важните лекарства, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Евробарометър: европейците ценят членството в ЕС и интересът им към европейските избори расте

сряда, 6 Декември, 2023 - 10:40

 

ЕП публикува днес своето проучване Евробарометър за есента на 2023 г., което демонстрира продължаващата подкрепа на гражданите за ЕС и по-голям интерес към предстоящите европейски избори. 

Над седем от десет граждани вярват, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, като този показател остава непроменен спрямо същия период за миналата година. Основните причини, посочени в проучването, са приносът на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността (34%) и подобряването на сътрудничеството между държавите от Съюза (34%).

Генерална дирекция „Действия по климата“ търси заместник генерален директор

четвъртък, 1 Юни, 2023 - 10:32

В Официалния вестник на ЕС от 1 юни e публикувана обява за свободно работно място за длъжността заместник генерален директор (степен AD 15) в Генерална дирекция „Действия по климата“ (DG CLIMA).

За да разгледате текста на обявата и да изпратите кандидатурата си, моля, посетете специалната интернет страница на Европейската комисия.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 30 юни 2023 г., 12:00 ч. (на обяд), брюкселско време.

Обява за свободно работно място за длъжността изпълнителен директор на Европейския орган за безопасност на храните

петък, 26 Май, 2023 - 10:55

В Официалния вестник на ЕС от 26 май e публикувана обявление за свободно работно място за длъжността изпълнителен директор на Европейския орган за безопасност на храните.

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) е независима агенция на ЕС. Мисията на ЕОБХ е да предоставя научни консултации и подкрепа за законодателството и политиките на ЕС във всички области, които имат пряко или непряко въздействие върху безопасността на храните и фуражите. ЕОБХ предоставя независима информация по всички въпроси в тези области и да съобщава за рисковете.

Европейският център за профилактика търси директор

Европейският център за профилактика
петък, 26 Май, 2023 - 10:39

В Официалния вестник на ЕС от 26 май e публикувана обявление, че Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията обявява свободно работно място за длъжността директор.

Обява за свободно работно място за длъжността ръководител на Представителството в София

Европейската комисия
петък, 26 Май, 2023 - 10:10

В Официалния вестник на ЕС от 26 май e публикуванo обявление, че Европейската комисия публикува обява за свободно работно място за длъжността ръководител на Представителството в София – Представителство в България (степен AD 14) в Генерална дирекция „Комуникации“ (DG COMM).

За да разгледате текста на обявата и да изпратите кандидатурата си, моля, посетете специалната страница на уебсайта на Европейската комисия.

Европейският парламент обявява свободни позиции за поста "директор" в различни дирекции

Европейски парламент
вторник, 23 Май, 2023 - 10:51

В Официалния вестник на ЕС от 23 май са публикувани две обявления за свободни работни места в различни дирекции към Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент взе решение да открие процедура по заемане на длъжността „генерален директор“ (ж/м) в Генерална дирекция за персонала и за поста „директор“ в рамките на Генералната дирекция за председателството, Дирекция по междуинституционални въпроси и законодателна координация.

Европейският икономически и социален комитет търси генерален секретар

Европейски икономически и социален комитет
понеделник, 22 Май, 2023 - 10:15

В Официалния вестник на ЕС от 22 май е публикувано обявление за свободна длъжност за поста генерален секретар в Секретариата на Европейския икономически и социален комитет.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

Subscribe to Новини